Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šakal obecný (Canis aureus) je psovitá šelma. Ze všech druhů šakalů je tenhto druh nejrozšířenější. Vyskytuje se na území severní a východní Afriky, na Balkánském poloostrově, na Blízkém východě, v Indii a v Barmě. Ostrůvkovitě se vyskytuje i na jihu Česka.[1] Tento druh šakala je jediným, který žije i jinde než v Africe. Nehrozí mu žádné nebezpečí vyhynutím a lze ho podle oblastí, kde se vyskytuje, roztřídit do 12 poddruhů.

Soubor:Golden Jackal sa02.jpg

Šakal má typickou postavu běžce na delší vzdálenosti a dlouhé svalnaté končetiny. Jeho barva srsti je většinou žlutá s odstínem zlaté a hnědé barvy. Barva srsti však bývá proměnlivá podle ročního období a také podle oblasti výskytu.

 

  • Výška v kohoutku: 35-50 cm
  • Délka těla: 80-95 cm
  • Délka ocasu: 20-30 cm
  • Hmotnost: 8-10 kg
  • Délka života: 8-9 let, v zajetí 14 let

     

  •  

    Náhledy fotografií ze složky fotografie šelem

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář