Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medvěd lední (Ursus maritimus), označovaný též jako polární medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. V kohoutku měří 1,5 m, délka těla činí přibližně 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m. Samci váží 400–700 kg, samice 300–400 kg.

Soubor:Ursus maritinus.jpg

Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Na všech těchto územích je chráněn a jeho lov se kontroluje. V současnosti se odhaduje, že žije asi 40 000 těchto medvědů.Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni. Pro ledního medvěda je snadné vypátrat doupata tuleňů, protože mají velmi dobře vyvinutý čich. Jsou schopni ucítit pach mrtvé velryby i na vzdálenost několika kilometrů a doupata tuleňů najdou, i když jsou více než jeden metr pod sněhem. Své tulení oběti zabíjí jediným mohutným úderem do hlavy. Ze své kořisti zkonzumuje kůži, tuk a vnitřnosti. Během letních měsíců žere dokonce i různé bobule a někdy uloví i nějaké suchozemské savce.

zajímavosti:

  • Játra ledního medvěda jsou jedovatá. Obsahují totiž příliš velké množství vitamínu A.
  • Černý čenich medvěda ledního je za jasného dne viditelný dalekohledem až na vzdálenost několika kilometrů.
  • Když je medvěd lední donucen okolnostmi, dokáže vyvinout rychlost až 40 km/hod, ale rychle ho taková zátěž unaví. Běžně se pohybuje rychlostí jen 3 až 6,5 km/h.
  • Medvěd lední má černou kůži (mláďata růžovou), aby lépe vstřebával teplo.
  • Jeho kožešina je výborným izolačním materiálem, ledního medvěda jde proto jen těžko zachytit termovizí.
  • První úspěšný odchov mláděte v zajetí se podařil v roce 1942 v Zoo Praha

     

  •  

    Náhledy fotografií ze složky fotografie šelem

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    cau

    (mmm, 31. 1. 2012 14:55)

    lev je nej nej nej

    Please Sound

    (Kimandar, 6. 10. 2011 12:10)

    Prosím Zvuk na to díky .


    Z pozdravem Váš Good Kimandar

    Skype : pepa.mojarec
    Pošlete mi to prosím díky .