Jdi na obsah Jdi na menu
 


Norek evropský (Mustela lutreola) je středně velký zástupce čeledi lasicovitých obývající evropské lesy .Dříve žil na většině Evropy. V Čechách byl poslední norek zastřelen v roce 1896 u Jindřichova Hradce a uložen do sbírek Národního muzea. Mnohde jej nahradil norek americký.

  • Má čokoládově hnědou srst s bílou tlamou a čenichem.
  • Samec váží kolem 900 g a měří 28-43 cm,
  • samice měří 30-40 cm a váží kolem 600 g.

Soubor:Europäischer Nerz.jpg

Norek evropský je samotář, který si hloubí nory poblíž vody. Je teritoriální a své území, které může být velké i 4 km, si značkuje pomocí pachů. Je to typický masožravec, který loví ryby, králíky, zajíce a vodní ptáky.Při období rozmnožování, které trvá od února do března, samci opouštějí svá doupata a vydávají se na mnohdy dlouhé výpravy, při kterých hledají partnerku. Samci i samice se páří hned s několika zástupci opačného pohlaví. Samice rodí 4 až 6 holých a slepých mláďat, která jsou odstavena ve věku 8 až 10 týdnů.

 

Náhledy fotografií ze složky fotografie šelem

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář